maandag 6 september 2010

Limoncello

Dit recept heeft weinig te maken met de moestuin. Maar lekker is het wel!
In Italie heb je heerlijke limoncello. Een vriend van me maakt altijd manderincello. Als hij het kan, kan ik het ook.
En inderdaad het is niet moeilijk. Het is hoogstens lastig om aan pure alcohol ofwel alcohol 96% te komen. In Nederland kan je dat alleen in kleine flesjes voor een zeer hoog bedrag kopen in de apotheek. In Belgie kan je het in liter flessen in de supermarkt kopen.

Ingredienten:
  • 6 biologische citroenen
  • 300 - 400 g witte kristalsuiker
  • 0,5 l water
  • 0,5 l alcohol 96%

Gebruik altijd biologische zonder waslaag voor de limoncello!
Schil de citroenen, verwijder hierbij alleen het geel van de schil. Het witte in de schil maakt de drank bitter. Het is een klusje waar je even de tijd voor moet nemen.
Doe de schillen in een schone pot. Giet de alcohol hierop. Schud de pot dagelijks.

Maak na een week een suikersiroop door het water aan de kook te brengen en de suiker hierin op te lossen. Laat de suikersiroop afkoelen.
Giet de alcohol door een zeef. Meng de alcohol met de afgekoelde suikersiroop.
De limoncello is troebel na deze handeling. Als je dat niet mooi vind kun je deze vloeistof filtreren door hem door een koffiefilter te gieten. Het troebele heeft geen invloed op de smaak.

Serveer de limoncello ijs en ijskoud. In de vriezer wordt de drank een beetje stroperig maar zal niet bevriezen.

Dit recept kan ook gemaakt worden met de schillen van mandarijnen (mandocello) of sinaasappels (arancello).

Gooi de schillen die uit de alcohol komen niet weg. Deze kan je nog gebruiken in het beslag van cake.

Salute!

1 opmerking:

  1. Hallo,

    Mijn naam is Nickias en ik laat even een reactie achter in naam van Friends of Glass.

    Ik volg je blog al een tijdje en ik hou enorm van de passie waarmee je huisgemaakte producten gebruikt om heerlijke gerechten te bereiden.

    Daarom zou ik je willen uitnodigen om lid te worden van onze selecte groep Glass Ambassadors, een groep food bloggers en huiskoks die de voordelen van glas met betrekking tot smaak en gezondheid willen ondersteunen.

    Momenteel werken we met onze ambassadeurs aan een uniek kookboek, vol met ideeën over voeding dat bewaard kan worden in glazen flessen of potten.

    Ik zou je willen uitnodigen om je eigen recept in te dienen, je heerlijke limoncello van gisteren zou bijvoorbeeld perfect in aanmerking komen. Of één van je andere creaties, dat kies je uiteraard zelf.

    Elk recept wordt online geplaatst en je kan vrienden vragen om te stemmen voor het jouwe. De top 10 zal dan gedrukt worden als een limited edition kookboek.

    Indien je graag zou meewerken, kan je gewoon surfen naar http://www.friendsofglass.com/truetotaste en de instructies volgen. De enige voorwaarde is dat je je gerecht na bereiding in glas bewaart.

    Voor meer over onze beweging, bezoek onze website friendsofglass.com/nl of mail me op nickias@friendsofglass.com

    Ik kijk al uit naar je volgende creatie :-)

    Groetjes,

    Nickias

    BeantwoordenVerwijderen