zaterdag 23 augustus 2014

Swiss roll met lemoncurd

Dit keer geen recept met ingredienten uit de tuin. Dankzij de The Great British Bake Off ben ik weer gaan bakken. En deze was zo goed gelukt terwijl ik het nog niet eerder gemaakt had. Daarom wil ik dit recept bewaren.

Ingredienten lemoncurd
110 g roomboter
110 g witte basterdsuiker
2 citroenen
2 eieren

Ingredienten voor de cake
4 eieren
160 g witte basterdsuiker
160 zelfrijzend bakmeel

Het is handiger om de lemon curd een lange tijd van te voren te maken. De lemoncurd  heeft tijd nodig om af te koelen en daardoor op te stijven. Als de lemoncurd warm is glijd deze te makkelijk uit de roll en dat is jammer.

Zet een pan water op het vuur, breng het water aan de kook.
Raps de schil van de citroen. Pers de citroenen uit.
Voeg de citroensap, schil, suiker en boter in een schaal bij elkaar. Verwarm de inhoud van de schaal boven de pan kokend water. Zorg dat de schaal het kokende water niet raakt. Roer tot de suiker is opgelost.
Roer de eieren door elkaar en voeg deze toe aan het citroen-boter-mengsel.
Blijf dit mengsel roeren boven de pan met kokend water tot een dik mengsel is ontstaan. Wanneer het mengsel dik genoeg is, laat de lemoncurd dan afkoelen.

Cake
Voor de cake heb je een plat rechthoekig bakblik nodig. Bekleed het blik met de randen met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 200C.
Voor het maken van de deeg heb je een mixer of kitchenaid nodig.
Doe in een kom de eieren en de suiker bij elkaar. Zet de kom boven een pan kokend water, waarbij de kom het kokende water niet mag raken.
Roer het geheel constant door tot het mengsel lauwwarm is.
Meng het mengsel nu met de kitchenaid tot het eierenmengsel dik is en je draden kan trekken.
Schep nu met een lepel het bakmeel door het eiermengsel.
Spreid het deeg uit over het bakblik met bakpapier. Verdeel het mengsel gelijkmatig.
Bak de cake 8 - 10 min op 200C.

Leg op het aanrecht een schone theedoek klaar. Stort de cake zonder deze te breken op de theedoek. Let op de cake is nog heet en het bakpapier komt nu naar boven te liggen.
Rol de cake waarop het bakpapier nog steeds aanwezig is, 1 keer op met behulp van de theedoek.
Rol de cake voorzichtig terug. Verwijder het bakpapier.
Verdeel de lemoncurd over de cake. Rol nu voorzichtig de cake met lemoncurd.

Voor decoratie kan je poedersuiker over de roll strooien.

De lemoncurd kan je weken goedhouden in de koelkast. Tevens kan je lemoncurd invriezen, het blijft zacht in de vriezer maar het verlengt wel de houdbaarheid.

Mijn swiss roll met lemoncurd



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen