maandag 11 augustus 2014

Nieuwe aardappelen met kerst?

In de tuinen is het hard werken. De aardappelen zijn allemaal geoogst. De opbrengst van het laatste veld viel enorm tegen. Maar dat hoort er ook bij in een tuin.
De courgette en snackkomkommer gaan als een dolle. Van beide heb ik nu al meer kunnen oogsten als alle jaren hiervoor. Een topjaar dus.
De vriezer zit inmiddels aardig vol met courgetteblokjes. De vacuummachine staat permanent klaar.
 
De pompoenen gaan ook leuk. In deze blog 2 foto's, tusssen de 2 opnamen zit 1 week. Zo hard groeien de pompoenen nu met het warme en vochtige weer.
 
Ondertussen ben ik ook bezig met de laatste zaaisels. In het bed van de aardappelen is van het weekend veldsla gezaaid.
Tussen de bieten heb ik 2 weken geleden nog wat lage bonen gezaaid. Misschien wordt het wat.
 
De augurken gaan bij mij in de kas iets minder goed. Komt deels door het feit dat augurken goed zijn in verstoppertje spelen. Hoe groot ze ook worden ze weten zich altijd goed te verstoppen. Niet handig voor mij omdat de plant stopt zodra hij/zij voldoende zaad heeft gevormd. Gelukkig is een van de buurmannen op vakantie. Die heeft zelf al genoeg augurken geoogst van zijn 5 buitenplanten. Sinds woensdag tot zaterdag heb ik daar zoveel augurken van kunnen plukken dat ik 11 potten kon vullen. Kortom ik ben klaar met augurken inmaken voor de rest van het jaar.
 
Een ander experiment is opnieuw de wasmand. Ik heb nu 2 aardappelen uit de oogst gepakt en die opnieuw in de wasmand gedaan. In een engels blad stond een aantal jaren geleden een artikel over nieuwe aardappelen met de kerst. Dat ging over het opkweken van aardappelen in emmers in de kas. Zo zou je met de kerst nieuwe aardappelen kunnen hebben. De emmers waren nog vol dus dan de wasmand maar weer van stal halen. Ben benieuwd of het lukt.  
 
Pompoen, gele reuzen
zelfde pompoen 1 week later
augurkeninmaak
courgette in blokjes in vacuumzak

3 opmerkingen:

 1. Goed idee van die aardappels !
  Ik ga het ook uitproberen...
  Twee vragen: Vacumeer je die courgettestukjes rauw?
  En hoe denk jij over houtsnippers in de moestuin? Ik zag er een paar films op Youtube over en ben heel enthousiast maar wil ook graag meningen van ervaren tuinierders horen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja de courgetteblokjes zijn rauw. In het complex waar ik mijn tuin heb zijn er verscheidene die dat al deden.
  De houtsnippers is leuk voor de eerste 2 jaar daarna is het gewoon een organische bron waarop verschillende onkruiden ook hun gang kunnen gaan. Voor de lange termijn is het denk ik net zo veel als schoffelen van paden van aarde.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog steeds een leuk blog! Ik ben ook weer opnieuw begonnen met bloggen. En met een nieuwe moestuin. Zou je mijn link (fotodagboek) willen aanpassen naar mijn nieuwe adres: www.moestuinblog.nl
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen