maandag 5 augustus 2013

Vliesdoek en wortels

Dit jaar een nieuw experiment in de tuin gehad. Zolang als ik een moestuin heb, hebben we nauwelijks worteltjes kunnen eten. Niet dat ik ze niet gezaaid heb maar ze kwamen gewoon niet op, of ze zaten vol met wormen. Om heel eerlijk te zijn had ik de hoop al opgegeven.
Twee jaar geleden heb ik gordijnen geprobeerd. De wortelvlieg vliegt niet hoger als 50 cm. Kortom om de bedden had ik een afscheiding gemaakt van gordijnstof die net iets hoger was als 50 cm.
Helaas ook toen geen wortels.Door de wind werkte deze truc niet.

Dit jaar kwam mijn schoonvader met vliesdoek aan. Dat hebben we over het bed gelegd. Uiteraard nadat we zijn tuin hadden voorzien van een mooi dekbed.

Nu een paar maanden later kan ik zowaar wortels eten. De oogst is tot nu toe 400% meer als de voorgaande jaren!

Het vliesdoek heeft echter een nadeel, het scheurt nu heel erg makkelijk. Door het weer is het helemaal uitgedroogd waardoor het verpulverd. Vanavond ga ik de laatste wortels dus maar oogsten om de wortelvlieg niet alsnog een kans te geven.
Volgend jaar ga ik dezelfde truc toepassen maar dan met vitrage. Dit kan herbruikt worden en vliesdoek niet. Bovendien is het goedkoper in aanschaf.

Let op wanneer je je bedden gaat toedekken, omkruid verwijderen en oogsten moet voor 16:00 uur klaar zijn. De wortelvlieg vliegt vanaf 16:00 uur.
Doe aan teeltwissel. Heb je volgend jaar op dezelfde plek wortels dan heb je alsnog wortels met wormen.

4 opmerkingen:

 1. De LILL gordijnen van Ikea worden veel gebruikt als insektengaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die had ik inmiddels ook begrepen. We hebben vergelijkend waren onderzoek in de tuin gedaan. Waar je het vliesdoek niet kan herbruiken kan dat met Lill wel. En dat werkte ook prima.

   Verwijderen
 2. Ik heb dit jaar "geinvesteerd" in insectengaas, UV bestendig en met minuscuul kleine gaatjes zodat ook de preimineervlieg er niet door kan, of de uienvlieg. Nu al met ster uitgeroepen tot beste aankoop voor de moestuin! Ze zouden mits droog en proper opgeborgen 15 à 20 jaar meegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik gewoon liggen, ik gebruik dat bij de kolen om de vlinders minder kans te geven om eitjes te kunnen leggen.

   Verwijderen