donderdag 18 augustus 2011

Mosselen Bretonse wijze

Het mosselseizoen is weer gestart. In Nederland zijn er twee gebruikelijke manieren om de mosselen gekookt te bereiden, in bier of in wijn.
In Frankrijk zijn er veel meer bereidingen. En als je de Aziatische manieren erbij neemt kun je oneindig variëren.
In Parijs hebben we vorig jaar een paar bereidingen geproefd. Een daarvan is het recept wat hieronder staat beschreven: Mosselen op Bretonse wijze.

Ingrediënten:
  • 2 kg mosselen
  • 2 appels
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 100 g katenspek, in dunne reepjes
  • 1oo ml crème fraîche
  • 100 ml droge cider
  • 2 el peterselie of selderijblad
  • stokbrood
Controleer de mosselen. Gebruik alleen dichte mosselen. Verwijder kapotte exemplaren en open schelpen die niet dichtgaan na een ferme tik tegen het aanrecht.
Was de appels, snijd de appels in plakken (zonder klokhuis) en halveer deze.
Verwarm de sjalot, appelschijfjes en spek in een grote pan op middelhoog vuur.
Voeg, zodra de ingrediënten beginnen te geuren, de mosselen toe, verdeel de crème fraîche erover, voeg naar smaak peper toe en schenk de cider erover.
Breng het gerecht aan de kook en kook de mosselen al omscheppend in ± 8 min. gaar.
Verwijder nog gesloten exemplaren.

Serveer in een schaal met veel van het nat. Na afloop van de mosselen is het overgebleven vocht heerlijk met stokbrood.

Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten