dinsdag 24 mei 2011

Schotland en paddestoelen enten

De hele afgelopen week waren we in Schotland.
In dagen voordat we weggingen heb ik nog snel wat bedden in orde gemaakt.
De witlof, schorseneren, rammenas en 4 soorten bonen gezaaid.
  • Noord-hollandse bruine
  • Witte krombek (droogboon)
  • Stokkievitsboon
  • Stamboon processor
Het bed waar ik volgend jaar asperges in wil laten groeien is onkruidvrij gemaakt. Er kwam inderdaad heel wat aardappel op. Ben blij met het uitstel van een jaar.
Het bed van de courgette snel onkruidvrij gemaakt.
En ook nog de augurken in de kas gezet. Kortom een beste sprint zo vlak voor de vakantie.

Ook had ik de laatste avond voor de vakantie een cursus paddestoelen enten. In de tuin staat inmiddels ook een stammetje waaraan van de herfst oesterzwammen gaan groeien (althans dat is de bedoeling).
Het enten van een stam is simpel. Men neme een handzaam stammetje (keuze van de houtsoort is afhankelijk van de keuze van de paddestoel). Het hout moet minimaal 2 weken geleden gekapt zijn en max 3 maanden. Boor er gaten in van 10 mm en sla en bebroede deuvels in. En daarna is het een kwestie van wachten.
De deuvels zijn o.a. te koop bij groene takken.
Ik vind het leuk experiment wanneer je toch al een moestuin hebt.

En dat tenslotte de vakantie zelf. Schotland we waren er nog niet eerder geweest. Edinburgh is een stad waar je niet uit gekeken raakt. Twee dagen daar waren echt te kort. De Oude Stad kost al minimaal 3 dagen en dan heb je nog niets gezien van de Nieuwe Stad (die overigens ook oud is).
Daarna was het tijd voor de Highlands. Wat een ruige natuur aldaar. Echt schitterend. Met een mooie serie foto's zijn we dan ook weer thuis gekomen.
Helaas geen echte cottagetuinen met moestuin kunnen bezoeken maar wel een aantal kastelen met hun tuin. De tuin en het kasteel van Cawdore Castle zijn de moeite waard. De tuin stond nu prachtig in de bloei.
En als ik dan een winkel zie met zaden moet ik even binnen lopen. Geen spectaculaire vondsten maar wel leuke.
Wortels met een rode kern, paarse boontjes en een komkommersoort voor buiten. Bij een van de tuinbladen zat een hele rare radijs. Altijd leuk om hier weer verder mee te experimenteren.

En tenslotte nog het webadres van Groene takken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten