woensdag 8 december 2010

De stand opmaken

We lopen inmiddels tegen het einde van het jaar. De tuin is stijf bevroren. Daar kan ik voorlopig niets doen.
Tijd om te kijken wat er goed gegaan is en wat niet.

Ik heb het afgelopen jaar behoorlijk wat kunnen oogsten. De lijst (http://oceanonix.blogspot.com/p/de-oogst-van.html) is helaas niet compleet. Ik was na een paar uur tuin vaak te moe om alles te wegen en te tellen. Hopelijk heb ik volgend jaar meer energie. Dan ben ik alweer verder herstelt van die burn-out en kan ik hopelijk meer aan.

De kweek in het voorjaar verliep niet helemaal zoals ik dat wilde. Het gebruik van krantenpapierpotjes was geen goed idee. Dat gaat schimmelen. Dat doe ik niet meer.

De paprika en de aubergine kwamen niet tot nauwelijks op. Die heb ik een keer opnieuw mogen zaaien.
De tomaten kwamen wel op. Maar toen ik ze naar de kas verhuisden werden ze slakkenvoer. Volgend jaar eerder beginnen met de Escar-Go.
Een deel van de rijpe tomaten viel ten prooi aan muizen. Ook de klemmen eerder neerzetten. En toen had ik ook nog phytophthora buiten en in de kas. Nou was de kas ook best een oerwoud. Voor volgend jaar minder planten en eerder het blad verwijderen van de planten.
Ondanks de phytophthora gingen de aardappelen wel goed. Ik had dan ook twee vroege soorten.

De kolen hadden het dit jaar zwaar. Het bed waarin ze stonden kreeg ook niet zo veel zon. Volgend jaar schuiven die een bed op en krijgen ze iets meer zon.

Courgettes. Kunnen die ooit mislukken? Ik had er in ieder geval weer voldoende.
Ook de pompoenen gingen goed. De halloween pompoen woog zelfs 22 kg. De naaktzadigen moeten nog geslacht worden. Geen idee wat daar uiteindelijk de werkelijke opbrengst van is. Misschien moet ik dat van het weekend eens doen....
Het neefje, de augurk deed het goed. Misschien is het inmaken van 27 potten augurken iets te enthousiast. Volgend jaar in ieder geval minder planten. Voor de komkommer koop ik volgend jaar een geente. Waarom zelf opkweken als die geente het zoveel beter doen?

Van de uien eet ik nog steeds. Dus ook dat ging goed. Zilveruien doe ik niet meer. Te veel gedoe voor te weinig opbrengst.

Als ik een snijbrander zou hebben kon ik nog pastinaak en aardpeer eten. Die zitten echter goed vast onder de grond. Dat zijn mooie groenten wanneer het gaat dooien. Ook de prei staat er nog. Die durf ik nu niet te oogsten. Bang dat die onder mijn handen afbreekt. Ook die mag wachten tot het niet meer vriest. De prei mag ik die volgend jaar best iets eerder zaaien en planten.

De kas is zo goed als leeg. De bataat (zoete aardappel) staat daar nog in potten. En ook de katoenplant staat er nog. Al zal die het niet goed meer doen.

Op de vensterbank staat de citroengras te overwinteren. Helaas vinden de katten de bladeren heerlijk. Heb de katten helaas nog niet kunnen betrappen op een fijnere lucht uit hunnen bekken (dan zou het in ieder geval nog een voordeel hebben dat ze die plant opeten).

Al met al was het goed moestuinjaar met genoeg leermomenten voor de komende jaren.

1 opmerking:

  1. Ohh heerlijk he, ben ook alweer plannen aant maken voor dit jaar....en ook bij mij zijn er dingen die ik niet meer ga doen en sommige juist weer wel..heb reuze zin in het voorjaar, de zaden zijn al binnen:)
    Ook jij weer veel succes met de tuin in 2011!

    groetjes Annemiek

    BeantwoordenVerwijderen