vrijdag 3 januari 2014

Terugblik op 2013


Allereerst de beste wensen voor 2014. Ik hoop voor iedereen op een groeizaam 2014!

Wat een raar jaar hebben we weer achter de rug. In maart toen ik toch echt wilde beginnen in de tuin, kregen we een tweede winter. De zaailingen op de vensterbank werden ieler en ieler. Die hebben het uiteindelijk niet gered. En het bleef lang koud. Ook in april en mei was er nog voldoende vorst om de planten die wel buiten stonden het leven zuur te maken.
In mei kregen we na de ijsheiligen toch nog nachtvorst. Zo heilig zijn die heiligen blijkbaar niet......
In de opbrengsten zijn ondanks de koude start goed gekomen, op de komkommer/ courgette/ pompoenfamilie na. Die opbrengsten blijven achter op voorgaande jaren. De oorzaak hiervan was zeker die niet-zo-heiligen maar ook slakken. Die bleken honger te hebben en hadden hun zinnen gezet op de courgetteplanten. Jammer maar helaas.
Een mooie verrassing was de druif. Die staat er voor het derde jaar en had tot op heden geen druif gegeven. Dat was dit jaar wel anders. Er kwam een partij vanaf. Heerlijk.

De spreiding is dit jaar wel beter gelukt. Tot nu kunnen we nog eten uit de tuin of de kelder. Waarbij de kelder dit jaar een echte verlenging van de tuin is geworden. Daar staan 6 bakken met witlof te groeien. Dat is een mooie seizoensverlenger.
Een andere mooie verlenger is het plantje op de foto, veldsla. Ook hier heb ik nog zeker 3 porties van staan.

Voor 2014 ga ik een paar dingen anders doen. De eerder genoemde druif moet ik gaan leiden. Die gaf een aardige wirwar in de kas. In de kassen gaat de vruchtwisseling niet zo goed. Had de families niet helemaal door en loop daardoor een risico op ziekten. Aubergine blijkt familie van de tomaat. Had ik even niet door. Oeps. In 2014 kweek ik die familie daarom in emmers. En misschien doe ik dat ook wel met de komkommers. Dan ben ik dat probleem ook kwijt.
In 2014 ga ik zeker door met het kweken van wortelen onder gaasdoek. In de voorgaande jaren heb ik verschillende experimenten achter de rug om de wortelvlieg op afstand te houden. De gordijnen waaiden stuk. Het vliesdoek van vorig jaar was half succesvol. Ik heb nog nooit zoveel wortel  gehad. Maar dat vliesdoek was zeker niet uv-bestendig als de verpakking deed geloven. Het doek viel uit elkaar voor het einde van seizoen. Toch jammer. In 2014 heb ik daarvoor gaasdoek besteld wat ik ook al voor mijn kolen gebruik. Het is lekker stevig en ik kan er doorheen kijken. Waardoor je het onkruid ook kunt zien en niet alleen vermoedt (zoals bij het vliesdoek).

Ook probeer ik dit jaar iets meer foto's op de blog te plaatsen. Het goede voornemen wordt in de blog direct gevolgd door een close-up van veldsla.

Veldsla

2 opmerkingen:

  1. Heel veel succes met je groentetuin! Ik duim mee voor een mooie oogst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk je ervaringen te lezen, daar leren we weer wat van :) Die tomaten gaan goed in pot, maar komkommer is mij niet goed gelukt. Ik ga dit jaar alles op worteldoek kweken. Bij de Ikea hebben ze prima goedkope vitrage als insectendoek voor de kolen en wortels. succes weer!

    BeantwoordenVerwijderen