zondag 27 oktober 2013

Gestoofde pompoen met zoutvlees

Een aantal jaar geleden was ik in Suriname op vakantie. Voor een deel van de reis was een kok mee. Heel erg luxe maar ook noodzakelijk want in de verste verte was er geen supermarkt of restaurant te vinden.
Op een avond had deze dame pompoen klaar gemaakt. Dat zag ik met grote vrezen tegemoet, ik lust namelijk geen pompoen. Althans tot toen, dit gerecht was heerlijk en ik heb zelfs nog een keer opgeschept. Sindsdien durf ik pompoen aan. En dat is maar goed ook, in de kelder liggen nu nog 4 grote pompoenen.
Het recept heb ik op internet gevonden, zie hiervoor de bron onder het recept.

Ingredienten
1 kleine pompoen
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
250 gram zoutvlees
1 peper
1 tl suiker (mag ook wat meer zijn)
maggiblokje of zout naar smaak
1 tl tomatenpuree
 paar eetlepels olie

Kook het zoutvlees ruim een half uur uit en snij het daarna in kleine stukjes.

Schil de pompoen, verwijder het binnenstuk met de pitten en snij het stevige vruchtvlees in blokjes.
Verhit een paar eetlepels olie in de pan en bak eerst de kleine stukjes zoutvlees in een paar minuten krokant.
Fruit dan de gesneden ui en knoflook mee.
Doe er de tomatenpuree, peper en het bouillonblokje/zout bij en roer alles goed om.
Voeg nu de blokjes pompoen toe en suiker naar smaak. Alles goed omroeren.
Voeg daarna een beetje water toe en laat alles 30 minuten stoven.
Controleer even of de pompoen zacht is en laat het eventuele overtollige water even inkoken, want het gerecht mag niet te waterig worden.

Bron: http://surinaams-eten.blogspot.nl/2012/10/gestoofde-pompoen-met-zoutvlees-of.html

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen