zondag 29 november 2015

Maanzaad-kokos-broodjes

In Nederland gebruiken we maandzaad vooral als decoratie op broodjes en broden. In Duitsland en Oostenijk wordt het als ingredient gebruikt in strudels, stollen en soort van oliebol. In de supermarkt kan je daar dan ook zakjes kopen met gemalen maanzaad. Vanuit Oostenrijk heb ik daar afgelopen zomer het een en ander van meegenomen. Ik had al maanzaad-appeltaart gebakken (recept zal ik nog posten) en in het verleden had ik al een keer een maanzaadstrudel gebakken, al lijkt dat meer op een stol. Nu wilde ik losse broodjes bakken. Dus heb ik onderstaande recept bedacht.

Ingredienten voor het deeg:
400 g bloem
50 g roomboter gesmolten
180 g melk
7 g droge gist
7 g zout

Ingredienten voor de vulling:
25 g gesmolten boter
50 g suiker
25 g gemalen kokos
50 g gemalen maanzaad

Maak van de ingredienten van het deeg een mooi samenhangend deeg. Ik gebruik hiervoor een standmixer maar met de hand kan natuurlijk ook.
Laat het deeg rijzen. Wanneer het deeg ongeveer verdubbeld is, rol je het deeg uit tot een grote rechthoekige plak van 0,25 - 0,5 cm dik.

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Besmeer de plak gelijkmatig met de gesmolten boter. Strooi achtereenvolgens de suiker, kokos en maanzaad over de plak. Rol de plak daarna voorzichtig op.
Snij van de ontstane rol, plakjes van ongeveer 4 cm en plaats deze in een springvorm.

Bak het brood 20 min in de oven.

Maanzaad-kokos-broodjes
Geen opmerkingen:

Een reactie posten