zondag 25 januari 2015

Maanzaadstrudel

Maanzaadstrudel

Afgelopen jaar op de kerstmarkt in Kleve kwamen we een brood tegen waarin veel maanzaad verwerkt zat. Kortom die is op het to-do-lijstje gekomen. Vanuit de tuin had ik nog wel wat maanzaad over en dat kan nu mooi verwerken in deze strudel.
In Nederland kennen we vooral de apfelstrudel die gemaakt wordt met korstdeeg, in Duitsland zijn er veel meer varianten waaronder deze maanzaadstrudel (mohnstrudel). Deze strudels worden gemaakt met een brooddeeg.

Ingredienten voor het deeg:
250 g bloem
125 ml melk
1 ei
7 g droge gist
1 tl olie
3 g zout

Ingredienten voor de vulling:
175 g maanzaad
65 g suiker
1 tl citroenolie (dille en kamille) ook te vervangen voor citroenrasp
150 ml slagroom
25 g roomboter
65 g rozijnen
1 el stroh rum

1 ei losgeklopt

Het deeg:
Meng de ingredienten voor het deeg. Ik gebruik hier een standmixer voor, die laat ik alle ingredienten op stand 1 mengen en 10 min kneden op stand 2 totdat een elastisch deeg ontstaat. 
Laat het deeg minimaal een half uur rusten op een warme tochtvrije plaats. Het deeg hoeft niet echt te rijzen.

De vulling:
Maal de maanzaad fijn. Doe de maanzaad met de suiker, de citroen in een pannetje. Meng bij dit geheel de slagroom tot een smeuige massa ontstaat, verhit daarbij het geheel. 
Voeg de boter toe.
Snij de rozijnen fijn en voeg die toe aan de maanzaad. Wanneer je een dikke brij is ontstaan voeg je de rum toe. Zet het vuur onder de pan uit en laat het geheel afkoelen.

Spreid na een half uur rusten het deeg uit tot een rechthoekige platte lap deeg. Bestrijk het deeg voor 2/3 met het maanzaadmengsel.
Rol het deeg op waarbij je begint met het deel waarin het maanzaad zit. Je houdt dan een flap zonder maanzaad daarmee sluit je strudel af zodat het maanzaad niet gaat lekken.
Laat de strudel nog een half uur rusten.
Verwarm de oven voor op 175C.
Bestrijk de strudel met het losgeklopte ei. Bak de strudel in 35-40 min bij 175C. 

Bestrooi de strudel voor serveren eventueel met poedersuiker.

1 opmerking:

  1. Leuk recept. Ik heb voor het malen van het maanzaad een speciale Mohnmuhle. Zonder krijg je het maanzaad niet gemalen. Het is eigenlijk niet malen wat de molen doet meer kapotknijpen zodat de smaak goed vrijkomt. Het is wel een handmolen en zeer zwaar werk maar de smaak is het waard!

    BeantwoordenVerwijderen