zondag 24 november 2013

Oogsten op zolder

Gisteren voor het eerst groenten geoogst op zolder. De eerste 'stronken' witlof waren oogstklaar. In totaal staan er nu 4 bakken met witlof en een 5e moet nog in orde gemaakt worden. Een van die bakken staat op zolder omdat het daar warmer is en we zin hadden in witlof. De rest staat in de kelder waar het een stuk koeler is en de groei daardoor geremd wordt.
De kroppen zijn niet erg mooi maar wat maakt dat uit als de smaak goed is?

Verder wordt het seizoen in de tuin ook nog wat verlengt. In een van de kassen staan roodlof, venkel, chinese kool en andijvie. De temperatuur zakte daar afgelopen week tot 4°C en de maximale temperatuur was zelfs 25°C. Ik heb de hoop dat ik daardoor deze groenten nog net iets groter kan laten worden en ze kan oogsten.

Vandaag begonnen met het bemesten van de eerste bedden. Ik heb het schema voor volgend jaar alweer klaar en kon daarmee aan de slag. Van dat schema moet je je niet al te veel voorstellen, alle bedden schuiven er een op behalve de asperges. De groenten die voor het bed asperges staan schuiven daardoor 2 bedden op. Met dit schema heb ik de meeste groenten eens in de 5 jaar op een bed en sommige zelfs eens in de 7 jaar.
Voor het bemesten gebruik ik paardenmest. Die is aan het begin van de zomer geleverd en valt nu mooi uit elkaar. Op ieder bed gaat in eerste instantie een halve kruiwagen. Hou ik over dan kan ik meer gebruiken.

Seizoensverlenging in de kas
Witlof op zolder


Geen opmerkingen:

Een reactie posten